Combinarea cimentului cu plasticul poate părea neconvențională, dar care este scopul său? Scopul utilizării cimentului este de a reduce deșeurile de plastic. La nivel mondial, eliminarea deșeurilor din plastic a ajuns la un punct critic; cimentul ar putea fi o soluție pe termen lung pentru reducerea daunelor aduse mediului.
Conform cercetărilor efectuate de Plastic Oceans, în fiecare an se produc la nivel mondial 300 de milioane de tone de plastic, dintre care peste opt milioane de tone ajung în oceanele noastre. Previziunile alarmante sunt că, până în 2025, ar putea exista o tonă de plastic pentru fiecare trei tone de pește, iar până în 2050, ar putea exista mai mult plastic decât pește.
Așadar, de ce nu reciclăm tot acest plastic? Faptul că plasticul este disponibil în peste 50 de varietăți – dintre care unele sunt frecvent reciclate, altele nu – îl face mai dificil de sortat și prelucrat decât alte materiale.
Există însă și câteva vești bune la orizont. Conform mai multor studii inovatoare, combinarea plasticului nereciclabil cu cimentul pentru a produce beton durabil este o tehnică creativă care ajută la reutilizarea acestuia.
Plasticul este un agregat sustenabil pentru beton. Experții spun că plasticul poate fi o alternativă benefică la agregatele convenționale, cum ar fi nisipul, care sunt amestecate cu ciment pentru a face beton ușor și durabil.
Această tehnică ar putea fi deosebit de utilă în țări precum India, care are nevoie urgentă de o soluție pentru deșeurile masive de plastic și pentru agravarea deficitului de nisip.
Ciment amestecat cu plastic. Granule de rășină plastică în mâini
„Am fost abordați de colegi din India care doreau să rezolve două probleme”, spune Dr. John Orr, un specialist în construcții durabile care a făcut parte dintr-o echipă de cercetare din 2014 care a analizat aceste probleme.
Pentru experiment, Dr. Orr și colegii săi au colectat o mulțime de deșeuri de plastic și le-au mărunțit în dimensiuni și forme potrivite, apoi le-au combinat cu apă și ciment.
„În primul rând, există o lipsă de nisip cauzată de prevenirea dragării, care a dus la probleme de mediu; în al doilea rând, există o cantitate semnificativă de deșeuri de plastic, deoarece India reciclează foarte puțin din acestea.”
Industria betonului dezvoltă soluții, în timp ce alte industrii pot genera deșeuri. Asociația cimentului Portland
În plus față de economisirea a 820 de milioane de tone de nisip pe an, Dr. Orr afirmă că „beneficiile de mediu ale betonului amestecat cu înlocuitor de plastic sunt destul de specifice locului, dar oferă o soluție la deșeurile de plastic”
Ele combină cimentul și plasticul. Evită deșeurile de plastic
Când Henry Louis Miller, student la Institutul Politehnic Rensselaer din New York, a observat că programul de reciclare din zona sa a fost întrerupt în favoarea unei opțiuni de eliminare mai ieftine, a fost motivat să efectueze o cercetare similară în 2009.
Pentru a crea un produs din beton mai sustenabil, Miller a luat în considerare adăugarea de sol recuperat de pe terenurile abandonate din apropiere, împreună cu plastic și ciment măcinat.
Testele sale inițiale au arătat un „beton puternic și convențional”, dovedind că materialele plastice pot fi utilizate fără „efecte negative„.
Peleți din plastic
La centrul de reciclare ALBA din Berlin, Germania, baloți de gunoi sortat sunt expuși în fața containerelor cu peceți făcuți din materiale plastice uzate.
Combinarea cimentului cu plasticul. Într-o economie circulară, cimentul
În ultimii ani au fost efectuate cercetări suplimentare în întreaga lume, subliniind gradul semnificativ de inovare în sectoarele cimentului și betonului.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, cum ar fi Strategia UE privind materialele plastice din 2018, care remarcă importanța trecerii la o economie circulară, o astfel de inovare ar putea fi crucială.
Printr-o serie de inițiative de tratare a deșeurilor, industria cimentului este implicată în reciclarea plasticului de zeci de ani.
„Industria noastră oferă de 40 de ani soluții de tratare a deșeurilor bazate pe o abordare a economiei circulare, datorită tehnologiei de coprocesare”, spune Thomas Guillot, șeful Geocycle Europe.
Plasticul poate fi utilizat eficient pentru a alimenta procesul de producție a cimentului și în însuși amestecul de ciment. Această coprocesare „de la deșeuri la energie” reduce cantitatea de combustibil fosil necesară pentru producția de ciment prin arderea plasticului nereciclabil și adăugarea de cenușă de furnal la produsul de ciment finit. În plus, utilizarea plasticului ca combustibil alternativ nu are niciun impact negativ asupra emisiilor.
În plus, utilizarea plasticului drept combustibil alternativ nu are niciun impact negativ asupra emisiilor.
Industria susține ideea economisirii resurselor în Europa, care include reutilizarea creativă a deșeurilor din plastic.
În prezent, deșeurile precum plasticul și biomasa furnizează aproximativ 43% din energia termică utilizată pentru alimentarea clincherului utilizat în producția de ciment în Europa. În următorii cinci până la zece ani, acest procent ar putea crește la 60 % sau chiar 80 % cu ajutorul tehnologiilor existente.
„Industria cimentului este una dintre cele mai inovatoare și progresive industrii și o sursă bogată de potențiale soluții, nu numai pentru materialele plastice nereciclabile, ci și pentru mii de alte materiale”, adaugă Asociația cimentului Portland din SUA, subliniind importanța de lungă durată a inovării în succesul industriei cimentului.
Combinarea cimentului cu plasticul. Și se poate dizolva cimentul amestecat cu plastic?
Da, pentru moment, cantitatea de plastic amestecată cu ciment nu este suficient de mare pentru a face imposibilă dizolvarea cimentului de către fluidele profesionale precum BETOFF. După cum s-a menționat mai sus, amestecul ciment-plastic conține aproximativ 10% plastic, ceea ce nu este suficient pentru a împiedica lichidul BETOFF să dizolve cimentul. Desigur, lichidul BETOFF nu dizolvă plasticul, iar dacă acesta ar fi mai mult în amestecul ciment-plastic, de exemplu 50%, atunci lichidul ar putea avea probleme în dizolvarea cimentului.